بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی پرند، از جمله نیروگاههای خصوصی شرکت مپنا در سال ۹۰ از محل تهاتر بدهیهای وزارت نیرو با مطالبات این شرکت، به شرکت تولید برق پرند مپنا واگذار شد.
توسعه بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند با توجه به اهمیت این نیروگاه در شبکه سراسری و همچنین پیروی از برنامههای بالادستی وزارت نیرو، افزایش راندمان شبکه برق کشور، کاهش اثرات زیست محیطی و مقابله با گرمایش زمین، کاهش آلایندگیهای سوختهای فسیلی، از ابتدای واگذاری در دستور کار شرکت مپنا قرار داشت که این موضوع از سال ۹۳ اجرایی شد.
با توجه به منویات مقام معظم رهبری و قرار گرفتن اقتصاد مقاومتی در دستور کار دولت، تشویق بخش خصوصی برای ورود به صحنه و توسعه بخش بخار نیروگاههای گازی در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت. بدین منظور، در قانون بودجه سال ۹۲ و در قالب تبصره ۱۹، قراردادهای بیع متقابل به عنوان راهکار دستیابی به این مهم، منظور شد.
بر اساس این تبصره قانونی، مقرر بود که از محل صرفه جویی در مصرف سوخت گازوییل نیروگاهها، ظرف مدت ۲ سال، سرمایه گذاری انجام شده به سرمایه گذار عودت شود.
بر همین اساس، شرکت مپنا به عنوان بزرگترین شرکت نیروگاه ساز در خاورمیانه و سومین شرکت نیروگاه ساز دنیا، مبادرت به توسعه بخش بخار نیروگاههای پرند، فردوسی و عسلویه، هر کدام با سرمایه گذاری تقریبی ۴۰۰ میلیون یورو و ظرفیت ۴۸۰ مگاوات کرد.
در حال حاضر نیروگاه پرند اولین و جدیترین پروژه بیع متقابل در کشور است که با پایان پروژه و آغاز بهره برداری تجاری واحد سوم نیروگاه تا پایان سال ۹۷، حجمی معادل پانصد و پنجاه و چهار میلیون و یکصد و بیست و یک هزار و شصت و شش لیتر سوخت گازوییل معادل ده هزار و هفتصد و هشتاد و هفت هزار میلیارد و یکصد و نود و یک میلیون و یکصد و پنجاه و هفت هزار و دویست و چهل و شش ریال، صرفه جویی حاصل خواهد شد.
بخش بخار این نیروگاه مشتمل بر سه واحد بخار ۱۶۰ مگاواتیE-Type جمعا به ظرفیت ۴۸۰ مگاوات، شش واحد بویلر بازیاب حرارتی (HRSG)، سیستم خنک کننده از نوع ACC ، پست ۴۰۰ کیلوولت و ۳.۵ کیلومتر خط انتقال ۴۰۰ کیلوولت است که کلیه تجهیزات اصلی نیروگاه توسط گروه مپنا و بیش از ۹۰% از سایر تجهیزات نیز توسط تولیدکنندگان داخلی ساخته شده است.
در این پروژه سه واحد بخش بخار سیکل ترکیبی به روش بیع متقابل، ۳ واحد بخار سیکل ترکیبی با سیستم خنک کن ACC با ظرفیت اسمی ۱۶۰ * ۳ مگاوات (۴۸۰ مگاوات) که گاز طبیعی به عنوان سوخت اصلی و گازوئیل سوخت دوم آن خواهد بود، این نیروگاه 400 کیلو ولتی در مدت زمان 37 ماه با هزینه 420 میلیون یورو و از محل درآمدهای بخش گاز و صندوق پروژه اجرایی شده است.
با توجه به شرایط بحرانی آب در کشور، مخصوصا در دشتهای استان تهران و در نظر گرفتن مسئولیتهای اجتماعی شرکت مپنا، جهت تامین آب پایدار مورد نیاز بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند و با لزوم صیانت از منابع آبهای زیر زمینی، احداث بخشی از تصفیه خانه فاضلاب شهر جدید پرند و تامین پساب از آن محل نیز از دیگر جنبههای جدید تعریف شده در توسعه بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند است که برای اولین بار در کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
به منظور احداث بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند، حجم سرمایه گذاری مورد نیاز در حدود ۴۲۰ میلیون یورو برآورد شده که از این میزان، رقمی معادل ۴۰۷ میلیون یورو مربوط به بخش بخار نیروگاه و ۱۳ میلیون یورو جهت تکمیل خطوط انتقال برق، تکمیل تصفیه خانه فاضلاب و تملک زمین جهت احداث خطوط انتقال برق و پساب به نیروگاه است.
در حال حاضر واحد اول بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند در تاریخ ۲۲ آبان ۹۶ با شبکه سراسری سنکرون شده و برق آن به صورت Safe&Normal در اختیار دیسپاچینگ قرار دارد. واحد دوم نیروگاه نیز با پیشرفتی نزدیک به ۹۲% در شرف سنکرون است، پیشرفت واحد سوم در حال حاضر ۷۲% است و تلاش بر این است تا پایان سال ۹۷، این واحد نیز با شبکه سراسری برق کشور سنکرون و آماده تولید شود.
بدین ترتیب در صورت مساعدت لازم از سوی وزارت نیرو، شرکت تولید نیروی برق حرارتی و همچنین شرکت مدیریت شبکه برق ایران و پرداخت مبالغ فروش برق بخش گاز این نیروگاه، با تکمیل پروژه بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند که در حال حاضر پیشرفت کلی آن معادل ۹۰% است، ۴۸۰ مگاوات برق بخش بخار نیروگاه در پیک سال ۹۸ به شبکه سراسری گسیل شده و کمک شایانی به حفظ و پایداری شبکه سراسری کشور میکند.
لازم به ذکر است؛ که در حال حاضر حدود ۱۶۰ واحد گازی بزرگ (با ظرفیت تولید حدود ۱۶۰ مگاوات) در سیکل باز و با راندمان حدود ۳۰ % در مدار تولید قراردارد که با تبدیل این واحدها به واحدهای سیکل ترکیبی راندمان به ۵۰% افزایش خواهد یافت.
با تبدیل واحدهای گازی به سیکل ترکیبی اثرات گازهای گلخانهای به شدت کاهش خواهد یافت.